Een open huis Een open huis

Deze zomer houden de makelaars open huizen routes. Zonder afspraak is men welkom om huizen die te koop staan te bezichtigen. In Doesburg is een route waarop je galeries en ateliers kunt binnenlopen en het werk van kunstenaars kunt bekijken, vaak is de kerk open en is er een tentoonstelling of een rondleiding.

Dit jaar is het thema dat de landelijke kerk voor de startzondag aanreikt: Een open huis. Wat zou het mooi zijn als inwoners van Etten, Terborg en Ulft zich vrij voelen en eens de kerk binnenstappen. Daarbij kunt u denken aan het bezichtigen van het kerkgebouw, aan het meedoen met een activiteit die de kerk organiseert of aan de kerkdienst op zondagmorgen. Want ‘s zondags, tijdens inloopochtenden en ouderenmiddagen, bij ontmoeting en inspiratie of bijbels koken staat onze deur uitnodigend open.

Maar…, in Doesburg voelde ik schroom om het tuinhekje open te doen en achterom te lopen bij een kunstenaar. Ergens binnenstappen, ook al ben je van harte welkom, daarvoor moet je letterlijk een drempel over, maar ook figuurlijk, het gevoel overwinnen ‘kom ik niet ongelegen?’. En voor wie, na een lange pauze, weer eens naar de kerk wil, is er nog een ander gevoel: ‘wat zullen ze wel niet van me denken?’ Uitnodigend en gastvrij zijn, een open huis zijn, is de eerste voorwaarde om gasten en wie het wil proberen zich welkom te laten voelen. Daar hoort de opmerking ‘u zit op mijn plek' niet bij. Open en gastvrij zijn, is alert zijn op wat nodig is, wegwijs maken, vriendelijk belangstelling tonen (zonder iemand te overvallen).

Voor het eerst samen ergens naar toe gaan, helpt vaak over de drempel, samen met een vriend of bekende heb je steun aan elkaar en gaat het gemakkelijker. Om de drempel te verlagen is het thema van de startzondag: Een open huis, met daarbij de oproep om dit jaar vrienden of bekenden uit te nodigen om eens mee te gaan naar de startzondag of een andere activiteit van de kerk. Maar hoe pakken we dat aan? Want dat is best spannend om iemand uit te nodigen.

Een paar tips die ik u graag doorgeef: * denk goed na over wie je uitnodigt, nodig mensen uit met wie je een relatie hebt en die je vertrouwen, en doe het persoonlijk niet via een kaartje, * houd de uitnodiging luchtig, vrijblijvend: “Zou het je wat lijken om een keer mee te gaan naar mijn kerk? Ik zou het in ieder geval leuk vinden. Vrienden en kennissen die weleens mee willen zijn van harte welkom.” Het geeft niet als het antwoord ‘nee’ is, ook als je uitnodiging niet aangenomen wordt, blijft die uitnodigend!

Na de ontmoeting met Jezus zei de Samaritaanse vrouw tegen de inwoners van haar stad: ‘Kom mee, er is iemand die mij kent, die weet wat mij bezighoudt.’ Met haar uitnodiging wekte de vrouw hun nieuwsgierigheid en interesse. En daarom gingen ze een kijkje nemen…

Ds. Peter Israël