Een open huis Een open huis

Deze zomer houden de makelaars open huizen routes. Zonder afspraak is men welkom om huizen die te koop staan te bezichtigen. In Doesburg is een route waarop je galeries en ateliers kunt binnenlopen en het werk van kunstenaars kunt bekijken, vaak is de kerk open en is er een tentoonstelling of een rondleiding.

Dit jaar is het thema dat de landelijke kerk voor de startzondag aanreikt: Een open huis. Wat zou het mooi zijn als inwoners van Etten, Terborg en Ulft zich vrij voelen en eens de kerk binnenstappen. Daarbij kunt u denken aan het bezichtigen van het kerkgebouw, aan het meedoen met een activiteit die de kerk organiseert of aan de kerkdienst op zondagmorgen. Want ‘s zondags, tijdens inloopochtenden en ouderenmiddagen, bij ontmoeting en inspiratie of bijbels koken staat onze deur uitnodigend open.

Maar…, in Doesburg voelde ik schroom om het tuinhekje open te doen en achterom te lopen bij een kunstenaar. Ergens binnenstappen, ook al ben je van harte welkom, daarvoor moet je letterlijk een drempel over, maar ook figuurlijk, het gevoel overwinnen ‘kom ik niet ongelegen?’. En voor wie, na een lange pauze, weer eens naar de kerk wil, is er nog een ander gevoel: ‘wat zullen ze wel niet van me denken?’ Uitnodigend en gastvrij zijn, een open huis zijn, is de eerste voorwaarde om gasten en wie het wil proberen zich welkom te laten voelen. Daar hoort de opmerking ‘u zit op mijn plek' niet bij. Open en gastvrij zijn, is alert zijn op wat nodig is, wegwijs maken, vriendelijk belangstelling tonen (zonder iemand te overvallen).

Voor het eerst samen ergens naar toe gaan, helpt vaak over de drempel, samen met een vriend of bekende heb je steun aan elkaar en gaat het gemakkelijker. Om de drempel te verlagen is het thema van de startzondag: Een open huis, met daarbij de oproep om dit jaar vrienden of bekenden uit te nodigen om eens mee te gaan naar de startzondag of een andere activiteit van de kerk. Maar hoe pakken we dat aan? Want dat is best spannend om iemand uit te nodigen.

Een paar tips die ik u graag doorgeef: * denk goed na over wie je uitnodigt, nodig mensen uit met wie je een relatie hebt en die je vertrouwen, en doe het persoonlijk niet via een kaartje, * houd de uitnodiging luchtig, vrijblijvend: “Zou het je wat lijken om een keer mee te gaan naar mijn kerk? Ik zou het in ieder geval leuk vinden. Vrienden en kennissen die weleens mee willen zijn van harte welkom.” Het geeft niet als het antwoord ‘nee’ is, ook als je uitnodiging niet aangenomen wordt, blijft die uitnodigend!

Na de ontmoeting met Jezus zei de Samaritaanse vrouw tegen de inwoners van haar stad: ‘Kom mee, er is iemand die mij kent, die weet wat mij bezighoudt.’ Met haar uitnodiging wekte de vrouw hun nieuwsgierigheid en interesse. En daarom gingen ze een kijkje nemen…

Ds. Peter Israël

Sta op tegen armoede -dag
"Armoede kan iedereen overkomen"
De kerken in de gemeente Montferland gaan zaterdagochtend 18 juni onder de uitdagende slogan ‘Sta op tegen Armoede’ het armoedevraagstuk onder de aandacht brengen. Het is de aftrap voor een jaarlijks terugkerend project. De eerste bijeenkomst van ‘Sta op tegen Armoede’. vindt plaats op zaterdag 18 juni 2022 in hotel restaurant Ruimzicht in Zeddam met een ochtendprogramma van 10.00 tot 12.00 uur. Daar zal onder meer Jos Bolder uit Braamt, die aangewezen is op de voedselbank, zijn verhaal vertellen. De kerken wil een ieder ervan bewust maken dat armoede iedereen kan overkomen en dat je dan mensen nodig hebt die er voor je zijn.
Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en mee te doen!

Kerkopenstelling

In de maanden juni, juli en augustus op zaterdagmiddag van 13.30-16.00u. meer

Oproep voor steun aan oorlogsslachtoffers Oekraïne
Kerkinactie: oproep voor steun aan oorlogsslachtoffers Oekraïne
De oorlog in Oekraïne betekent onbeschrijflijk veel leed voor de mensen daar. Ons hart en onze gebeden gaan naar hen uit!
Kerk in Actie geeft via lokale kerken en partnerorganisaties in Oekraïne hulp aan de vele vluchtelingen, die op zoek zijn naar veiligheid in de buurlanden. De kracht van kerken is dat die overal onderweg opvangmogelijkheden hebben. In elk dorp zijn er plekken ingericht voor onderdak en wordt er voedsel en kleding uitgereikt.
Uw steun voor de slachtoffers van het oorlogsgeweld is hard nodig. Met uw bijdrage steunt u de noodhulp van Kerk in Actie en krijgen vluchtelingen een slaapplaats en een noodpakket met voedsel, zeep, handdoek en een slaapzak.
Geef in de collecte of maak een bijdrage op rekeningnummer
NL 89 ABNA 0457 457 457   t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. 'noodhulp Oekraïne'. Hartelijk dank!

De lichtjesboom

Als u in de kerk in Terborg zit, dan ziet u rechts van de preekstoel een prachtige lichtjesboom. Oorspronkelijk was deze bedoeld voor het plaatsen van kaarsen tijdens de Gedachtenisdienst. Maar ook op andere dagen kan er behoefte zijn om een lichtje aan te steken voor een geliefde, een familielid, voor een zieke of voor iemand die een duwtje in de rug nodig heeft. Een kaars aansteken is een middel om concreet wat te doen met iets wat onzeker, vaag en ongrijpbaar is.
U kunt op zondag voor of na de dienst een kaarsje aansteken in de lichtjesboom.