Sfera con Sfera Sfera con Sfera

‘Bol in bol' heet dit kunstwerk van de Italiaanse beeldhouwer Arnaldo Pomodoro. Hij heeft een serie ‘Sfera con Sfera’ gemaakt. De kunstwerken staan over de hele wereld, o.a. bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties, bij het Museum voor Moderne Kunst in Teheran, bij de Universiteit in Tel Aviv.

De Sfera op de foto staat in Vaticaanstad, is veel groter dan een mens en van brons. Doordat je licht, omgeving en mensen weerspiegeld ziet in het gladgepolijste brons, denk ik meteen aan onze aarde.
Aan de ene kant zie ik een verbazingwekkend mooie aarde. En ik denk aan de schoonheid van de lente, de schepping in bloei, mensen op hun best. Een tweede associatie zet me op een ander spoor: glanzend metaal, als van glanzend nieuwe auto’s en van spiegelende kantoorgebouwen op de Zuidas. Daarbij laat de kunstenaar meteen een andere kant van die wereld zien. De aarde is opgereten. De keerzijde van onze cultuur is de aantasting van de aarde door ons ingrijpen en produceren. Daarbij denk ik aan mijnbouw, aan de holen in de grond in Limburg door het winnen van mergel en steenkool, of aan het delven van coltan in Afrika voor onze mobieltjes en computers.

Door die ‘bol in bol’ kijk ik onder het glanzende oppervlak van onze cultuur, onder onze verzorgde buitenkant. Wat zit daar, zitten er akelige rafelranden? Zijn we ons bewust van de gevolgen van ons handelen? Bouwen we aan een aarde zoals die binnenste bol is? Met diepe inkepingen? Het kunstwerk confronteert. Veel mensen waarschuwen: “We hebben geen tweede aarde!” Als oproep om eindelijk in actie te komen voor duurzaamheid en een circulaire economie.

Toch roept het kunstwerk als geheel nog meer bij me op. Uit de ene bol komt een andere bol. De aarde is zwanger. Zwanger van onheil of van heil? Dat is de vraag. In ieder geval zwanger van een andere aarde. Leven vernieuwt zich steeds, maar kan dat tot een 'nieuwe aarde' leiden? Het kunstwerk geeft geen definitief antwoord, de volgende ‘bol in bol’ kan rond en glad zijn, wie zal het zeggen. En opeens denk ik aan ‘wedergeboorte’, een ouderwets woord dat met Pinksteren te maken heeft en de Geest van God: ‘zij zit als een vogel, broedend op het water’, (Gen. 1, LB 701), zij is zwanger van heil, zij zal op Gods woord leven baren in een leeg en woest bestaan, ‘de aarde een nieuw gelaat geven’ (Ps. 104:30) en mensen een warm, levend hart. (Ez. 11:19), zodat zij de aarde gaan bewerken en bewáren. Deze Geest is een enorme kracht die altijd weer nieuwe dingen voortbrengt, zij is een frisse wind in de haren, waardoor je je ‘herboren’ voelt.