PKN
Protestantse gemeente te Etten, Terborg en Ulft
 
Sfera con Sfera Sfera con Sfera


‘Bol in bol' heet dit kunstwerk van de Italiaanse beeldhouwer Arnaldo Pomodoro. Hij heeft een serie ‘Sfera con Sfera’ gemaakt. De kunstwerken staan over de hele wereld, o.a. bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties, bij het Museum voor Moderne Kunst in Teheran, bij de Universiteit in Tel Aviv.

De Sfera op de foto staat in Vaticaanstad, is veel groter dan een mens en van brons. Doordat je licht, omgeving en mensen weerspiegeld ziet in het gladgepolijste brons, denk ik meteen aan onze aarde.
Aan de ene kant zie ik een verbazingwekkend mooie aarde. En ik denk aan de schoonheid van de lente, de schepping in bloei, mensen op hun best. Een tweede associatie zet me op een ander spoor: glanzend metaal, als van glanzend nieuwe auto’s en van spiegelende kantoorgebouwen op de Zuidas. Daarbij laat de kunstenaar meteen een andere kant van die wereld zien. De aarde is opgereten. De keerzijde van onze cultuur is de aantasting van de aarde door ons ingrijpen en produceren. Daarbij denk ik aan mijnbouw, aan de holen in de grond in Limburg door het winnen van mergel en steenkool, of aan het delven van coltan in Afrika voor onze mobieltjes en computers.

Door die ‘bol in bol’ kijk ik onder het glanzende oppervlak van onze cultuur, onder onze verzorgde buitenkant. Wat zit daar, zitten er akelige rafelranden? Zijn we ons bewust van de gevolgen van ons handelen? Bouwen we aan een aarde zoals die binnenste bol is? Met diepe inkepingen? Het kunstwerk confronteert. Veel mensen waarschuwen: “We hebben geen tweede aarde!” Als oproep om eindelijk in actie te komen voor duurzaamheid en een circulaire economie.

Toch roept het kunstwerk als geheel nog meer bij me op. Uit de ene bol komt een andere bol. De aarde is zwanger. Zwanger van onheil of van heil? Dat is de vraag. In ieder geval zwanger van een andere aarde. Leven vernieuwt zich steeds, maar kan dat tot een 'nieuwe aarde' leiden? Het kunstwerk geeft geen definitief antwoord, de volgende ‘bol in bol’ kan rond en glad zijn, wie zal het zeggen. En opeens denk ik aan ‘wedergeboorte’, een ouderwets woord dat met Pinksteren te maken heeft en de Geest van God: ‘zij zit als een vogel, broedend op het water’, (Gen. 1, LB 701), zij is zwanger van heil, zij zal op Gods woord leven baren in een leeg en woest bestaan, ‘de aarde een nieuw gelaat geven’ (Ps. 104:30) en mensen een warm, levend hart. (Ez. 11:19), zodat zij de aarde gaan bewerken en bewáren. Deze Geest is een enorme kracht die altijd weer nieuwe dingen voortbrengt, zij is een frisse wind in de haren, waardoor je je ‘herboren’ voelt.

 
terug
 
 

3D-CONCERT
datum en tijdstip 03-10-2020 om 20.00 uur
meer details

 
Koster(s) gezocht
Wie versterkt het kostersteam?
Omdat 2 kosters hebben gemeld, dat zij per 1 januari 2021 willen stoppen, zijn wij op zoek naar mensen die het kostersteam willen versterken. Zie voor nadere informatie het hoodstuk Vacatures.

 
 
Hervatting kerkdiensten m.i.v. 7 juni 2020
Vanaf zondag 7 juni hebben wij onze kerkdiensten in Terborg hervat. Daarbij hanteren wij de strikte voorwaarden van het RIVM en de adviezen van de PKN opvolgen. Het gebruiksplan vindt u op de Homepagina.
 
Overdenking onder rubriek Nadenkertjes
Overdenking en gebeden zondag 10 mei (ds. Bakker) vindt u onder de rubriek 'Nadenkertjes'.
 
Jaarverslag 2019
Het jaarverslag kunt u vinden in het Downloadcentrum.
 
Bereikbaarheid
In dringende gevallen kunt u contact opnemen met één van de ouderlingen Diny IJzer (0315-329768) of Jennie Deurlo (06 12270392)

Bent u ziek of kent u iemand die ziek is en wilt u de kerkenraad informeren, neemt u dan contact op met Diny IJzer (0315-329768)
 
 
Openingstijden Kerkelijk Bureau
Het Kerkelijk Bureau is open van 9.30 - 11.00 uur op de donderdagen
10 en 24 september, 8 oktober, 5 en 19 november, 3 en 17 december. meer
 
Spoorzoeken in de Slangenburg

Onze missie
Mensen op zoek naar rust, stilte en bezinning ruimte bieden in en rond de Slangenburgse kerk om iets op het spoor te komen van God, die je met vele namen kunt noemen.

Deze sporen zijn te vinden in de natuur, in de bijbel en in jezelf.
http://spoorzoekenslangenburg.nl/Agenda/
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.