Sfera con Sfera Sfera con Sfera

‘Bol in bol' heet dit kunstwerk van de Italiaanse beeldhouwer Arnaldo Pomodoro. Hij heeft een serie ‘Sfera con Sfera’ gemaakt. De kunstwerken staan over de hele wereld, o.a. bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties, bij het Museum voor Moderne Kunst in Teheran, bij de Universiteit in Tel Aviv.

De Sfera op de foto staat in Vaticaanstad, is veel groter dan een mens en van brons. Doordat je licht, omgeving en mensen weerspiegeld ziet in het gladgepolijste brons, denk ik meteen aan onze aarde.
Aan de ene kant zie ik een verbazingwekkend mooie aarde. En ik denk aan de schoonheid van de lente, de schepping in bloei, mensen op hun best. Een tweede associatie zet me op een ander spoor: glanzend metaal, als van glanzend nieuwe auto’s en van spiegelende kantoorgebouwen op de Zuidas. Daarbij laat de kunstenaar meteen een andere kant van die wereld zien. De aarde is opgereten. De keerzijde van onze cultuur is de aantasting van de aarde door ons ingrijpen en produceren. Daarbij denk ik aan mijnbouw, aan de holen in de grond in Limburg door het winnen van mergel en steenkool, of aan het delven van coltan in Afrika voor onze mobieltjes en computers.

Door die ‘bol in bol’ kijk ik onder het glanzende oppervlak van onze cultuur, onder onze verzorgde buitenkant. Wat zit daar, zitten er akelige rafelranden? Zijn we ons bewust van de gevolgen van ons handelen? Bouwen we aan een aarde zoals die binnenste bol is? Met diepe inkepingen? Het kunstwerk confronteert. Veel mensen waarschuwen: “We hebben geen tweede aarde!” Als oproep om eindelijk in actie te komen voor duurzaamheid en een circulaire economie.

Toch roept het kunstwerk als geheel nog meer bij me op. Uit de ene bol komt een andere bol. De aarde is zwanger. Zwanger van onheil of van heil? Dat is de vraag. In ieder geval zwanger van een andere aarde. Leven vernieuwt zich steeds, maar kan dat tot een 'nieuwe aarde' leiden? Het kunstwerk geeft geen definitief antwoord, de volgende ‘bol in bol’ kan rond en glad zijn, wie zal het zeggen. En opeens denk ik aan ‘wedergeboorte’, een ouderwets woord dat met Pinksteren te maken heeft en de Geest van God: ‘zij zit als een vogel, broedend op het water’, (Gen. 1, LB 701), zij is zwanger van heil, zij zal op Gods woord leven baren in een leeg en woest bestaan, ‘de aarde een nieuw gelaat geven’ (Ps. 104:30) en mensen een warm, levend hart. (Ez. 11:19), zodat zij de aarde gaan bewerken en bewáren. Deze Geest is een enorme kracht die altijd weer nieuwe dingen voortbrengt, zij is een frisse wind in de haren, waardoor je je ‘herboren’ voelt.

Sta op tegen armoede -dag
"Armoede kan iedereen overkomen"
De kerken in de gemeente Montferland gaan zaterdagochtend 18 juni onder de uitdagende slogan ‘Sta op tegen Armoede’ het armoedevraagstuk onder de aandacht brengen. Het is de aftrap voor een jaarlijks terugkerend project. De eerste bijeenkomst van ‘Sta op tegen Armoede’. vindt plaats op zaterdag 18 juni 2022 in hotel restaurant Ruimzicht in Zeddam met een ochtendprogramma van 10.00 tot 12.00 uur. Daar zal onder meer Jos Bolder uit Braamt, die aangewezen is op de voedselbank, zijn verhaal vertellen. De kerken wil een ieder ervan bewust maken dat armoede iedereen kan overkomen en dat je dan mensen nodig hebt die er voor je zijn.
Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en mee te doen!

Kerkopenstelling

In de maanden juni, juli en augustus op zaterdagmiddag van 13.30-16.00u. meer

Oproep voor steun aan oorlogsslachtoffers Oekraïne
Kerkinactie: oproep voor steun aan oorlogsslachtoffers Oekraïne
De oorlog in Oekraïne betekent onbeschrijflijk veel leed voor de mensen daar. Ons hart en onze gebeden gaan naar hen uit!
Kerk in Actie geeft via lokale kerken en partnerorganisaties in Oekraïne hulp aan de vele vluchtelingen, die op zoek zijn naar veiligheid in de buurlanden. De kracht van kerken is dat die overal onderweg opvangmogelijkheden hebben. In elk dorp zijn er plekken ingericht voor onderdak en wordt er voedsel en kleding uitgereikt.
Uw steun voor de slachtoffers van het oorlogsgeweld is hard nodig. Met uw bijdrage steunt u de noodhulp van Kerk in Actie en krijgen vluchtelingen een slaapplaats en een noodpakket met voedsel, zeep, handdoek en een slaapzak.
Geef in de collecte of maak een bijdrage op rekeningnummer
NL 89 ABNA 0457 457 457   t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. 'noodhulp Oekraïne'. Hartelijk dank!

De lichtjesboom

Als u in de kerk in Terborg zit, dan ziet u rechts van de preekstoel een prachtige lichtjesboom. Oorspronkelijk was deze bedoeld voor het plaatsen van kaarsen tijdens de Gedachtenisdienst. Maar ook op andere dagen kan er behoefte zijn om een lichtje aan te steken voor een geliefde, een familielid, voor een zieke of voor iemand die een duwtje in de rug nodig heeft. Een kaars aansteken is een middel om concreet wat te doen met iets wat onzeker, vaag en ongrijpbaar is.
U kunt op zondag voor of na de dienst een kaarsje aansteken in de lichtjesboom.