Sportief Sportief

De zomer was rijk aan sport: tennissen, wielrennen, voetbal, hockey, atletiek en zwemmen. WK, EK en de Tour de France. Met mooie resultaten voor individuele sporters, bijvoorbeeld Tom Dumoulin, Sanne Wevers, en voor de dameshockeyploeg. Wat een training en voorbereiding zijn nodig voor deze resultaten. Je moet discipline hebben, kiezen voor de sport, want die gaat voor andere zaken als uitgaan en familie. Je moet dingen opzij zetten en leren doorzetten. Want naast talent heb je oefening en ervaring nodig. Doelgericht moet je gaan voor de sport en zo word/krijg je een sportief figuur.

Sportief heeft nog een andere betekenis. Dat je eerlijk bent in de sport, geen doping gebruikt. Of dat je op een sportieve wijze verliezen kunt, je tegenstander de winst gunt. Sportief ben je ook als je fair speelt, volgens de regels van het spel en geen valse trucjes uithaalt. Bij teamsporten ben je sportief wanneer je samen kunt werken, je medespeler de bal toespeelt als die goede scoringskansen heeft. Samen de juiste teamspirit hebben, helpt enorm, getuige de knechten in de Tour die zich voor de kopman inzetten. Met elkaar behaal je betere prestaties.

Paulus schreef dat de oefening van het lichaam weinig nut heeft. Hij heeft klaarblijkelijk weinig waardering voor sport. Toch kunnen we veel van sporters leren. We zouden ‘sportiever’ kunnen geloven: er meer voor gaan, doorzetten, meer oefenen, of te wel aandacht schenken aan versterking van ons geloof. Sporters die niet oefenen, redden het niet bij een wedstrijd. Doelgericht aan geloof en leven werken, is een vereiste om niet ingehaald te worden. Dezelfde Paulus schreef ook dat maar één atleet bij een hardloopwedstrijd kan winnen en dat we daarom moeten rennen als de atleet die wint. Atleten beheersen zichzelf om de prijs te winnen. Een oproep er voluit voor te gaan: voor het geloof in Jezus Christus en voor het goede leven samen – dat zich kenmerkt door eerlijkheid, onderlinge sportiviteit en ingespeeld zijn op elkaar.