Zomertijd: vruchten verzamelen Zomertijd: vruchten verzamelen

Heerlijk vond ik het als kind, als ik aardbeien en bramen mocht plukken. Ik moest wel alert zijn. Goed kijken en opletten. Onrijpe aardbeien laten hangen, rijpe plukken. Voorzichtig zijn en de aardbeien niet beschadigen. Beschimmelde vruchten niet bij de mooie in de bak leggen. Goed zoeken naar bramen, onderin de struik, of bovenin, of dieper tussen bladeren en stengels.

Als ik toen geslapen had, was ik me nergens van bewust geweest. Aardbeien en bramen had ik niet gezien, ik had niets geleerd. Net als op school. Na een feest suf en slaperig de les bijwonen, dat werkt niet. In ieder geval stak ik dan niet veel op. Het gaat om een wakkere, oplettende, actieve levenshouding. Wees erbij, met volle aandacht, leef bewust!

Leo Lionni schreef een prachtig prentenboek ‘Frederick’ over een muizenfamilie. De muizenfamilie verzamelt in de zomer koren, noten, bessen en stro. Alles wat nodig is voor de winter. De familie werkt hard, maar Frederick niet. Hij zit voor zich uit te staren en lijkt soms wel te slapen. Wat doet Frederick? Niets, zou je denken.

Maar niets is minder waar. Frederick laat alles op zich inwerken. Hij verzamelt zonnestralen. Hij verzamelt kleuren. Van de blauwe korenbloem, de rode klaproos, het gele graan en groene blad van de bessenstruik. Hij verzamelt woorden. Wanneer in de grauwe winter de voedselvoorraad slinkt, de muizen kou lijden en de hoop verliezen, verwarmt Frederick zijn familie met verhalen over zon en zomerse kleuren en de lente die eraan komt.

Spreuken en Frederick leren mij: of ik werk of niets om handen heb, op vakantie of thuis ben, overal kan ik materiële en geestelijke vruchten verzamelen wanneer ik aandachtig leef. Wat ontvang ik vandaag? In brood en boter op tafel. In vogels die fluiten. In een ander die ik ontmoet. Wat leer ik van mensen en situaties? Er is altijd iets dat mij voedt en waarmee ik anderen voeden kan. Ik wens u deze zomer een goede oogst!

Ds. Peter Israël
Predikant Protestantse gemeente Etten, Terborg en Ulft

Sta op tegen armoede -dag
"Armoede kan iedereen overkomen"
De kerken in de gemeente Montferland gaan zaterdagochtend 18 juni onder de uitdagende slogan ‘Sta op tegen Armoede’ het armoedevraagstuk onder de aandacht brengen. Het is de aftrap voor een jaarlijks terugkerend project. De eerste bijeenkomst van ‘Sta op tegen Armoede’. vindt plaats op zaterdag 18 juni 2022 in hotel restaurant Ruimzicht in Zeddam met een ochtendprogramma van 10.00 tot 12.00 uur. Daar zal onder meer Jos Bolder uit Braamt, die aangewezen is op de voedselbank, zijn verhaal vertellen. De kerken wil een ieder ervan bewust maken dat armoede iedereen kan overkomen en dat je dan mensen nodig hebt die er voor je zijn.
Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en mee te doen!

Kerkopenstelling

In de maanden juni, juli en augustus op zaterdagmiddag van 13.30-16.00u. meer

Oproep voor steun aan oorlogsslachtoffers Oekraïne
Kerkinactie: oproep voor steun aan oorlogsslachtoffers Oekraïne
De oorlog in Oekraïne betekent onbeschrijflijk veel leed voor de mensen daar. Ons hart en onze gebeden gaan naar hen uit!
Kerk in Actie geeft via lokale kerken en partnerorganisaties in Oekraïne hulp aan de vele vluchtelingen, die op zoek zijn naar veiligheid in de buurlanden. De kracht van kerken is dat die overal onderweg opvangmogelijkheden hebben. In elk dorp zijn er plekken ingericht voor onderdak en wordt er voedsel en kleding uitgereikt.
Uw steun voor de slachtoffers van het oorlogsgeweld is hard nodig. Met uw bijdrage steunt u de noodhulp van Kerk in Actie en krijgen vluchtelingen een slaapplaats en een noodpakket met voedsel, zeep, handdoek en een slaapzak.
Geef in de collecte of maak een bijdrage op rekeningnummer
NL 89 ABNA 0457 457 457   t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. 'noodhulp Oekraïne'. Hartelijk dank!

De lichtjesboom

Als u in de kerk in Terborg zit, dan ziet u rechts van de preekstoel een prachtige lichtjesboom. Oorspronkelijk was deze bedoeld voor het plaatsen van kaarsen tijdens de Gedachtenisdienst. Maar ook op andere dagen kan er behoefte zijn om een lichtje aan te steken voor een geliefde, een familielid, voor een zieke of voor iemand die een duwtje in de rug nodig heeft. Een kaars aansteken is een middel om concreet wat te doen met iets wat onzeker, vaag en ongrijpbaar is.
U kunt op zondag voor of na de dienst een kaarsje aansteken in de lichtjesboom.