wo 24 juli 2019

Tijdstip:
Prijs:
 7,50

In de Synagoge is op dit moment de expositie 'Geleende Gezichten' te bezoeken. Over deze tentoonstelling het volgende:

Bijna 18.000 Joodse kinderen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar vernietigingskampen in Oost-Europa en vermoord. Guus Luijters heeft al hun gegevens opgespoord en gepubliceerd in een lijvig boekwerk ‘In Memoriam’. Tijdens een interview naar aanleiding van de verschijning van dit boek in 2012 lichtte hij zijn bedoeling als volgt toe: ‘Ik wil die kinderen weer een naam geven’.

Die woorden maakten diepe indruk op de Friese kunstenares Ada Stel, en uiteindelijk bracht haar dat tot het voornemen: ‘Dan wil ik die kinderen weer een gezicht geven.’

Uit de 3700 foto’s in het boek van Guus Luijters en een later toegevoegd supplement, koos zij 102 kinderportretten, waarbij elk portret symbool staat voor één van de 102 transporten waarmee Joodse kinderen uit Nederland zijn weggevoerd. Ze schilderde die op kleine paneeltjes in kleur en noemde het project ‘Geleende gezichten’.

Op woensdag 24 juli komen Ada en Koos Stel een lezing houden over hun project Geleende gezichten. Om 19.30 uur begint hun voordracht in het museum, Markt 12-16, 7121 CS Aalten. In de pauze (na ongeveer drie kwartier) is er gelegenheid om iets te drinken. Daarna begeven we ons te voet naar de synagoge, Stationsstraat 7, 7122 AR Aalten, waar gelegenheid is om de tentoonstelling te bezichtigen en met de makers en de aanwezige leden van ons bestuur in gesprek te gaan. De entree bedraagt € 7,50, waarvan € 2,- voor onze stichting bestemd wordt. Vrijwilligers en donateurs van de Stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge hebben gratis toegang.
Wilt u die avond bezoeken? Dan graag van tevoren even aanmelden bij het Museum zodat wij weten op welk aantal mensen wij kunnen rekenen. Telefoon +31 (0)543 471 797 of email

Ada Stel-van Dijken (*Appingedam 1947) is beeldend kunstenares en maakt behalve schilderijen ook objecten van keramiek en in brons. Van 2012-2014 werkte zij aan het project ‘Geleende gezichten’. Zij wordt veelvuldig gevraagd voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Vanzelfsprekend leidde dit tot een expositie, maar voor een bredere verspreiding besloot zij ook tot de publicatie van een boek, waarin haar man Koos Stel bij een aantal schilderijen indrukwekkende gedichten schreef. Een voorbeeld bij het portret van Mirjam Lisette Katz (Essen 30 04 1937 – Auschwitz 06 09 1944):

ze weet dat iemand haar

Ontmoetingsmiddag voor senioren in Huis Bergh
datum en tijdstip 21-08-2019 om 14.00 uur

Vakantie ds. Israƫl
Van 23 juni t/m 21 juli heeft ds. Israël vakantie. In dringende gevallen kunt u contact opnemen met ouderling Jennie Deurloo, tel. 06-12270392. Als zij werkt, kan zij niet altijd meteen de telefoon beantwoorden. Wilt u dan de voicemail inspreken? Zij zal u z.s.m. terugbellen.

Vrijwilliger nieuw diaconaal project gezocht
Het gezamenlijk diaconaal project gaat het PC project van de Stichting Schuldhulpmaatje steunen. Er wordt voor deelname aan de werkgroep een gemeentelid uit onze Pg ETU gezocht. Iets voor u/jou? Aanmelding graag bij één van de diakenen of de predikant.

Zomeropenstelling met historische expositie

In het kader van het jubileum van Terborg wordt ook een historische expositie ingericht in ons kerkgebouw, die zal gaan over Terborg.

Ook zullen er exposities zijn (Quilts en Weefsels).  meer

Het Kerkelijk Bureau is open op de 1e en 3e donderdag van de maand van 9.30 - 11.00 uur (in de schoolvakanties is het kerkelijk bureau gesloten). meer